Pakina: Toimistosihteeri

Toimiston loman takia Elokuun pakina hieman syyskuun puolella. Puhukaamme työhön paluun johdosta toimistosihteeristä.
Toimistosihteeri on yhtäaikaisesti työyhteisön vankkumaton selkäranka, kantava ajatus, kiukkuinen vääpeli sekä huolehtiva äiti. Hän on ensimmäisenä vastaanottamassa kommentit ”poikiensa” tekemistä onnistumisista tai typeryyksistä. Ulospäin hänen villipyttymäinen olemuksensa antaa vaikutelman äärimmäisen rauhallisesta, sovittelevasta ja asiallisesta henkilöstä myös siviilissä. Muuta henkilöstöä kohden olemus muuttuu kuitenkin radikaalisti erityisesti tilanteissa, joissa sihteeri kokee kurinpalautuksen asialliseksi. Tällöin rivouksia huuteleva pesuautokuski hiljenee, pysäyttämätön korkeapainepuhdistaja pysähtyy ja erityisesti esimiehet piiloutuvat työpöytänsä alle kyynelehtimään sihteerin sisäisen pirttihirmun päästessä valloilleen.
Ikävän kuuloisesta tilanteesta huolimatta sihteerin kurinpalautukset ovat välttämättömiä työyhteisön kurin ja järjestyksen ylläpitämiseksi.  Kuljettajien moraalikäsityksen häilyessä tai vastaavasti realiteeteista irtautuneiden esimiesten eksyessä omiin harhakuvitelmiinsa, perinteinen korvapuusti ja sunnuntaisaarna ovat omiaan palauttamaan ajoittain kateissa olevan ryhdin härkäpäisimpäänkin poikajoukkoon. On pitkälti hänen ansiotaan, että kuljettajat pukevat aamuisin päällensä muutakin kuin marimekko-kuvioiset bokserinsa ja heidän yleinen olemuksensa antaa edes hieman viiteitä älyllisestä ja sivistyneistä ihmisistä.

Suoranaista vihaa sihteeri ei pidä työyhteisöään kohtaan, vaan tiukka kurinpito on enemmänkin keino kasvattaa ”päiväkotikatrastaan” kohtaamaan kylmä ja epäreilu maailma. Vastuullisen äidin tavoin hän toivoo omillensa vain parasta, mutta on kuitenkin valmis käyttämään koviakin keinoja, jotta hänen suojattinsa oppivat kantamaan vastuuta ja käsittelemään epäonnistumisia. Hänen oikeidenmukaisuutensa ja tapansa tuomita vasta osapuolten kuulemisten jälkeen toimii malliesimerkkinä muulle työyhteisölle, jotta näillä olisi edes teoreettista toivoa kasvaa joskus aikuisiksi.

  • Osumia: 516

Pakina: Roska-auton kuljettaja

Heinäkuun helteissä esiintyy roska-auton kuljettaja.
Jos äärikonservatiiviselle henkilölle haetaan tosielämän vastinetta, niin se olisi hyvin suurella todennäköisyydellä roskiskuski. Hän ajaa reittinsä jokaisen mutkan aina samalla tavalla, ostaa samasta kahvilasta samanlaisen kahvin, äänestää aina samaa puoluetta ja veikkaa samoilla lottonumeroilla.

Hänen millintarkan rutiininsa kanssa kilpailee ainoastaan samaa kiskoa pitkin kulkeva VR:n juna, tosin sillä erotuksella, että roskiskuski ei koskaan julkisesti myönnä olevansa myöhässä tai tehneensä virheitä. Reittilistaansa hän ei ole lukenut vuosiin, koska hän ajaa sen joka kerta ulkomuistista. Tämä tekee hänestä umpisurkean rallikuskin, koska hän ei noteeraa mahdollisesti vieressään istuvaa kartanlukijaa ja tämän paasausta rataan tehdystä uudesta shikaanista.
Olisi suurta vähättelyä sanoa uusien asioiden stressaavan tätä työhönsä urautunutta tekijää. Vaikka uudesta käyntikohteesta mainittaisiin tälle kaksi viikkoa etukäteen ja se veisi hänen ajastaan alle puoli minuuttia, kuski näkee tämän seurauksena unettomia öitä, käy yön pimeydessä katsomassa kohteen ennakkoon omalla autollaan ja miettii lähes tauotta mikä tässä uudessa ja poikkeavassa tapahtumassa voi mennä pieleen.

Kuski saattaisi viihtyä kellosepän virassa, mutta ongelmaksi muodostuisi luultavasti kellon luovutus asiakkaalle, kun keräämiseen ja hamstraamiseen tottunut tekijä joutuisi luonteensa vastaisesti antamaan jotain pois. Myös nykykellojen monimuotoisuus saattaisi aiheuttaa kuskille useita hermoromahduksia ja valmiin tuotteen sijasta asiakas saattaa saada aimo annoksen kiroilevaa merimiestä. Tällöin muutoin seesteinen ja leppoisa kuski räjähtää lähes loputtomaan sadatteluun, ja moittii kaikki olemassa olevat tekijät maan ja taivaan väliltä.

Kaikesta huolimatta juuri äärikonservatiivisuus on se tekijä, joka saa kuskin puskemaan eteenpäin tiukoissakin tilanteissa. Tämä näkyy hyvin hänen sloganeissaan ”Tämänkin lähdön mahdollisti burana 800” ja ”astiaa ei jätetä”

  • Osumia: 464

Pakina: Hikoileva kuivaimurin kuljettaja

Kesäkuun pakinassa hikoilee kuivaimurin kuljettaja
Suuria tilavuuksia rakastava imurikuski on huomion- ja hellyydenkipeä työntekijä. Hänen luontainen tarpeensa on aiheuttaa visuaalista tai auditiivista häiriötä paikoissa missä hän liikkuu. Pienen lapsen tavoin hän janoaa ympäröivien ihmisten huomiota tekemällä jotain valtavirrasta poikkeavaa. Usein hänet löytääkin rehkimästä katolta tai maakellarista, eli paikoista, joihin tavallinen kansalainen ei mene ilman painavaa syytä. Taajamaliikenteen häiriköiminen ylisuurella kalustolla on hänelle enemmän velvoite, kuin satunnainen vahinko ja epämääräisen mölyn tuottaminen julkisilla paikoilla on osa päivittäistä rutiinia. Vastoin yleistä käsitystä kuski kuitenkin nauttii saamastaan huomiosta.

Jos hänen pitäisi valita itselleen toinen ammatti, olisi hän luultavasti ulosottoviranomainen, koska hänen asiakasvierailuillaan mukaan tarttuu käytännössä kaikki kakluunin tuhkista alkaen. Ulosottovirkailijan rooli ei kuitenkaan aiheuta ihailua ympäröivissä ihmisissä, toisin kuin hänen nykyinen työnsä. Hiekan tai eriste villan poisto ahtaista sisätiloista voi olla tavalliselle kuluttajalle äärimmäisen vastenmielinen työsuorite, joka saa imurikuskin tekemän työn näyttämään yli-inhimilliseltä saavutukselta. Todellisuudessa kone tekee puolet työstä, mutta tämä ei tietenkään tule julki työntekijän suusta.

On kuitenkin kiistatonta, että fyysistä tai henkistä likaa hän ei juuri pelkää. Kuski ryömii häpeilemättä, vaikka savupiippuun tai tehdasuuniin ja kerää lähes tahallisesti kaikki ihohuokosensa täyteen pölyä ja hiekkaa. Päivän alussa suojakypärän alle piilottamansa muotikampaus muistuttaa päivän päätteeksi hiekasta kasvavaa kitukasvuista rairuohoa ja henkilökohtainen hygienia voi vaikuttaa pahasti laiminlyödyltä. Kaiken tämän älyttömyyden takana on kuskin tarve tulla nähdyksi ja tunnustetuksi. Ulkoisesti kova ja armoton olemus suojaa sisäistä tunneherkkyyttä. Tästä syystä on äärimmäinen kohteliaisuus kehua kuljettajan letkunpyörittelyn tukevoittamia käsivarsia tai muuta ulkonäköä. Jos kuljettajan kohtaa kesäisenä iltana istumasta kesäteranssilla hihattomassa paidassa, voi pieni ohimennen heitetty kehu nostaa hänen hymynsä korviin.

  • Osumia: 363

Pakina: Kaivon tyhjennyksiä

Tänään 1.5 yrityksemme on saavuttanut 55-vuoden rajapyykin. Sen kunniaksi toukokuun pakina käsittelee aihetta, josta kaikki alkoi: Kaivon tyhjennyksiä

Kaivon tyhjentäjän erottaa jokaisen pihapiirin koluavasta mökkivarkaasta hänen tapansa viedä vain se kaikkein arvottomin. Tästä syystä hänen peräänsä ei juuri lähdetä, vaan hän saa karata rauhassa auringonlaskuun taas yhtä ryöstöretkeä rikkaampana.  Lieneekö hän kyvytön viemään mitään muuta, vai onko se arvo jossain, jota tavallinen tallaaja ei ymmärrä.

Epämääräiseen meteliin havahtuva mökkiläinen tai omakotitalon asukki, voi ikkunasta katsoessaan nähdä sään armoilla seisovan hahmon, jonka pihapiirin tyhjyyteen tai kauas kaukaisuuteen hakeutuva katse voi äkisti kääntyä omien jalkojensa väliin kuin katumusta osoittaen. Tuon pihassa viettämänsä ohimenevän hetken aikana hänen henkinen olemuksensa irtoaa hänen ruumistaan. Hänen ajatuksensa saattavat käydä kaikkialla lähikuppilan ja kuun välillä tehden oivalluksia, ratkoen universumin salaisuuksia ja povaten tulevia saavutuksiaan. Näitä hän ei kuitenkaan vaatimattomuuttaan koskaan kerro julkisesti. Ennen kuin asukas huomaakaan, on hahmo tavaroineen kadonnut aivan kuin häntä ei olisi koskaan ollutkaan.
Työn tekijä on ristiriitaisia tunteita herättävä persoona. Hänen läsnäolonsa rauhoittaa saapuessaan, mutta helpottaa vielä enemmän hänen lähtiessään. Häntä ei ylipäätään haluta paikalle, mutta hänet hukutetaan kiitoksiin, jos hän saapuu viime tingassa. Hänen viereensä ei mielellään istuta, mutta hänet pyydetään pihaan, jos hän on naapurissa. Harva haluaa hänen laisekseen tulla, mutta kaikki haluavat nauttia hänen ammattitaidostaan.

Tämä lienee häntä ympäröivän yhteiskunnan tapa ilmaista hänen piilevä korvaamattomuutensa.

  • Osumia: 456

Huhtikuun pakina käsittelee vaihtolava-auton kuljettajaa

Lava-kuski on työyhteisönsä outolintu. Päällepäin hänen touhuissaan ei käytännön ihmisen silmissä ole juuri mitään järkeä. Hän ryntäilee ympäri maakuntaa ja joissain tapauksissa ympäri maata vailla selkeää suunnitelmaa. Tavallinen tallaaja ei välttämättä koe järkevänä puolentoista tonnin metallilaatikon toimittamista keskelle metsää vain sen takia, että sen voi noutaa myöhemmin pois. Lavakuski perustelee sen ehkä osaltaan kaikuna ajaltansa valtion vihreissä: ”tee työtä jolla on tarkoitus”.  Muu työyhteisö on tulkinnut tämän vastauksen palvelevan suurempaa kokonaiskuvaa, jota he eivät välttämättä näe, eivätkä siksi koe tarpeelliseksi miettiä asiaa liikaa.

Kysyttäessä hänellä on aina valtava kiire, mutta pikajuoksijan omainen lähtö hyytyy lähes poikkeuksetta ensimmäiselle kahvilalle, koska ajoaikamääräykset niin häneltä edellyttävät. Parhaimmillaan lavakuskin voi kohdata päivän aikana useita kertoja ja niistä jokainen kerta on tavalla tai toisella erilainen. Milloin hänellä on lavoja kyydissä, milloin ei. Joskus laatikot ovat täynnä ja välillä niitä ei ole ollenkaan. Mielleyhtymät kodin pihapiirissä pyörivästä, siemeniä jemmaavasta oravasta ovat ilmeisiä. Pitkälti edellä mainituista syistä muut kuljettajat katsovat tätä ADHD-oravaa hieman päätä kalistaen ja miettien äänettömästi: ”mitähän tuonkin päässä liikkuu?”

Lavakuski on työnsä puolesta lähimpänä tosielämän rekkakuskia, kuin kukaan työkavereistaan. Hänen hymykuoppansa loistavat aina vastaantulijoiden silmiin kohdattaessa valtatiellä. Hänellä vastuu painaa hartioiden sijasta kaasupoljinta, jotta raskaampi kuorma ei hyytyisi ensimmäiseen vastaantulevaan mäkeen. Aamukahvilla tai iltanuotiolla muut saavat kuulla hänen tarinoitaan kaukaisista maista ja huoltoasemista, mutta todellisuudessa ei olla kuitenkaan maakunnan raja-alueita kauempana.  On kuitenkin kiistatonta, että hänen vyöllään on myös muutamia kaukomatkoja, mutta ne eivät yksinkertaisesta työluonteestaan johtuen juuri onnistu vakuuttamaan muita kuljettajia, kuin yksittäistapauksissa.

Hyvää pääsiäistä!

  • Osumia: 387

  • 05 3571 366

  • Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

  • Toimisto avoinna arkisin 08:00 - 16:00

  • Poikkikatu 7, 49400 Hamina

Operaattori:
Apix Messaging Oy (003723327487)

Verkkolaskutusosoite:
003703508272

OVT-tunnus:
003703508272

Mikäli ette voi lähettää verkkolaskuja, pyydämme lähettämään paperiset laskut ostolaskujen skannauspalveluun osoitteeseen:

Suurpää Oy
(Apix skannauspalvelu)
PL 16112
00021 LASKUTUS

Sähköpostiskannauksen osoite:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.